Miért érdemes?

Az éves országos matrica jelentős kiadás, azonban kényelmet és nyugalmat ad: biztosan nem fogják Önt megbüntetni azért, mert jogosultság nélkül hajtott fel egy fizetős útra.

Az éves országos matrica azoknak az autósoknak főnyeremény, akik nagyon sokat utaznak az ország legkülönbözőbb részein, ezért túl sok megyei matricát kellene venniük. Nyilvánvaló, hogy a heti és a havi országos matrica azoknak kedvező, akik nyáron többször elmennek a Balatonhoz nyaralni, esetleg átszelik az országot akár belföldön, akár külföldön töltik a nyári szabadságukat, de ezeken az alkalmakon kívül nem járnak autópályán.

Autópálya matrica online vásárlásához kattintson ide!

Az éves megyei matrica megvásárlása nem annyira előny, mint kötelesség. Különösen Pest megyére igaz, hogy az autósok kénytelenek megvenni az új matricát, hiszen elsősorban az M0-s fizetőssé válása miatt az ingázás igen körülményessé válna, ha a sofőrök az ingyenes utakat szeretnék használni. A többi megye esetén mérlegelés kérdése lehet, hogy érdemes-e megvenni a megyei matricát. Egy konkrét példán bemutatva: tegyük fel, hogy Ön Somogy megyében él. Első látásra érdemes megvennie a megyei matricát, hiszen az M7-es a megye északi felén húzódik végig, és bármikor adódhat olyan eset, hogy megéri felmenni az M7-esre. Azonban ha a Balatontól távolabb él, és csak nyaralni megy a magyar tenger partjára, teljesen felesleges matricát vennie: Babócsáról vagy éppen Somogybabodról a Balaton fizetős utak nélkül is elérhető, és ha esetleg a Balatonnal párhuzamosan kell utaznia, akkor is választhatja a 7-es utat abban a néhány napban, amelyet a nyaralás során eltölt a tó partján.

Sok megyei vagy egy országos?

Kitértünk rá, hogy alaposan mérlegelnie kell, vajon egyetlen éves országos vagy több megyei matricát vásárol. Nézzük meg kissé részletesebben, melyik éri meg jobban!

Ha Ön D1-es kategóriájú járművel nem sokat jár fizetős utakon, akkor egyértelmű, hogy megyei matricákat kell vennie. Ha Budapest környékén él, de sokat jár a Balatonra, még mindig érdemesebb három megyei matricát vennie egész évre (Pest, Fejér, Somogy), mint egy országosat. Ha máshová is szeretne utazni, a kerekítve 3000 forintért megvehető heti matricákkal fedezheti az alkalmi utakat – valószínűleg így sem fog elkölteni 45 000 forintnál többet egy év alatt (kivéve, ha 15 heti matricát vesz, mert 15-ször megy olyan úton, amely nem a fenti három megyében található).

Ha Ön D2-es kategóriája járművel jár, egyértelmű, hogy az éves országos matrica a legjobb megoldás. Az éves megyei matrica ára 10 000 Ft/darab, vagyis négy megyei és egy heti országos matrica árából már össze is jött az éves, országos, bárhol és bármikor használható autópálya-matrica. A fenti példánál maradva: a Pest, Fejér és Somogy matrica 30 000 forint, mellette három heti matricával máris többet fizet, mintha egy éves országos matricát venne.

A számítást talán megkönnyítjük a következőkkel: jelenleg a 19 megyéből 5-ben nincs matrica. A maradék 14 megye matricáinak ára 70000 forint. Az éves matrica 42980 forintba kerül. Mérje fel utazási szokásait, és döntsön személyes preferenciái alapján.