Átírás

A matrica átírása alatt több teljesen különböző fogalmat értünk, azonban a köznyelvben együtt honosodtak míg, így mi is együtt tárgyaljuk őket.

Az egyszerűbb eset, ha Ön véletlenül rossz adatot diktált be vagy adott meg, ezért a matricát nem a saját autójára vette, hanem egy másik rendszámra, vagy egy nemlétező rendszámra, esetleg eltévesztette a díjkategóriát vagy a rendszámon levő országjelzést.

Rendszám kijavítása

Ilyen esetben az éves országos vagy megyei matricát ki kell javítani: három karakter eltérés a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán személyesen javítható. Az átíráshoz be kell mutatni a jármű forgalmiját és a matricavásárlásról szóló igazolást. Az elírás javításának sajnos ára van, azonban nagyon fontos különbség az egyéb tévesztésekhez képest, hogy az átírt matrica érvényes a matrica teljes idejére, vagyis Ön nem kaphat büntetést azért, mert korábban úgy hajtott fel a fizetős útra, hogy egy másik rendszámra szólt az éves matricája!

Autópálya matrica online vásárlásához kattintson ide!

Hasonlóan kell eljárni, ha Ön külföldi rendszámra vett autópálya-matricát, de ezt elfelejtette közölni az eladóval. A matricák felségjelzést is tartalmaznak, így ha Ön nem magyar rendszámra kéri a matricát, minden esetben mondja be, hogy mely országban adták ki a rendszámát. Tévedés esetén a hiba díjazás ellenében javítható. A javított matrica visszamenőleg is érvényes!

Jármű eladása, rendszámcsere, téves díjkategória

Sokkal bonyolultabb a helyzet azokban az esetekben, amikor nem elírásról van szó, hanem a matrica tulajdonjogát kell átírni. A matrica egy bizonyos rendszámra szól, nem pedig egy autóra vagy személyre. Ha Ön eladja az autóját, akkor az úthasználati jogosultságot is eladja vele, és Önnek a következő járműre újra meg kell vennie az éves matricát. Ennek a problémának a kiküszöbölésére lehetőség van az éves matrica átruházására: be kell mutatnia a jármű eladását igazoló, kormányhivatal által hitelesített okiratot (vagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot), az adásvételi szerződést, a matrica megvásárlásáról szóló bizonylatot és az új autója forgalmiját (annak ellenőrzésére, hogy ugyanabba a díjkategóriába tartozik-e, mint az eladott jármű).

Rendszámcsere esetén a rendszámcsere tényét is igazolni kell a fentiek mellett.

Lopás vagy totálkáros törés esetén a rendőrség vagy a biztosító által kiállított igazolás bemutatása után a NÚSZ Zrt. átírja a matricát az Ön által kiválasztott jármű rendszámára.

Ha rossz díjkategóriát adott meg, utólag módosíthatja, és visszaigényelheti a pluszban befizetett összeget – vagy be kell fizetnie a plusz összeget, ha a kategória felfelé módosul. Sajnos a díjkategória kijavítása nem mentesít a korábban összegyűjtött büntetések megfizetése alól.

Általános szabály, hogy a matricák átírásáért minden esetben szolgáltatási díjat kell fizetni!