Éves országos matrica

Az éves országos autópálya-matrica egy évre szól, országos lefedettségű és minden autópályát használni lehet vele.

Ha Ön még nem vásárolt éves e-matricát, akkor talán még nem szembesült vele, hogy az éves autópálya-matrica nem egy évre szól. A matricával megvásárolt úthasználati jogosultság tarthatna 365 napig (vagy 366 napig, hogy szökőéveknél se legyen probléma), azonban az éves matrica nem meghatározott számú napra, hanem meghatározott időpontig szól.

Autópálya matrica online vásárlásához kattintson ide!

Az éves országos autópálya-matrica mindig a megvásárlás utáni év január 31-én éjfélig érvényes.

Ebben az egy pontban nem lehet hibát találni. Az országos matrica valóban országos lefedettségű, vagyis ha Ön egyszer megvette, akkor utána Magyarország bármely útját korlátozás nélkül használhatja. Ide értjük azokat az utakat is, amelyek az autópálya-matrica megvételének időpontjában még nem voltak fizetősek, de év közben ez a státuszuk megváltozott. Bizonyos utak használatáért csak ideiglenesen nem kell fizetnünk: ha valóban gyorsforgalmi út fogja összekötni a megyeszékhelyeket és a közelükben levő autópályákat, számíthatunk rá, hogy az új utak mind fizetősek lesznek. Vagyis egy éves országos matrica megvételével Ön olyan utak használatára is jogosultságot szerez, amelyek a matrica vásárlásakor még ingyenesen voltak.

Az eredeti tervek szerint az autópályák mellett jóval több út használatáért fizetni kellett volna, ezért nyilván a köznyelvben is jobban megragadt volna az e-matrica elnevezés. Végül társadalmi nyomásra szinte az összes olyan szakasz ingyenes lett, amely nem autópálya, de azért vannak kivételek.

Az éves országos matrica elérhető D1, D2 és U kategóriákban, vagyis motorra + személyautóra, kisteherautóra és hétszemélyesnél nagyobb járműre, illetve utánfutóra. Fontos tudnivaló, hogy utánfutóra csak akkor szükséges U kategóriás matricát vásárolni, ha az utánfutót D2-es jármű húzza!